经常有点小迷糊 2022-01-23 15:43 采纳率: 96.7%
浏览 57

洛谷AT4306代码为啥出错了?

题目:

 展开
题目描述
A, C, G, T からなる長さ NN の文字列 SS が与えられます。以下の QQ 個の問いに答えてください。

問 ii ( 1\ \leq\ i\ \leq\ Q1 ≤ i ≤ Q ): 整数 l_i,\ r_il 
i
​
 , r 
i
​
  ( 1\ \leq\ l_i\ <\ r_i\ \leq\ N1 ≤ l 
i
​
  < r 
i
​
  ≤ N ) が与えられる。 SS の先頭から l_il 
i
​
  文字目から r_ir 
i
​
  文字目までの (両端含む) 部分文字列を考える。この文字列に AC は部分文字列として何回現れるか。
You are given a string SS of length NN consisting of A, C, G and T. Answer the following QQ queries:

Query ii ( 1\ \leq\ i\ \leq\ Q1 ≤ i ≤ Q ): You will be given integers l_il 
i
​
  and r_ir 
i
​
  ( 1\ \leq\ l_i\ <\ r_i\ \leq\ N1 ≤ l 
i
​
  < r 
i
​
  ≤ N ). Consider the substring of SS starting at index l_il 
i
​
  and ending at index r_ir 
i
​
  (both inclusive). In this string, how many times does AC occurs as a substring?
输入格式
Input is given from Standard Input in the following format:

 $ N $   $ Q $ 
 $ S $ 
 $ l_1 $   $ r_1 $ 
 $ : $ 
 $ l_Q $   $ r_Q $ 
输出格式
Print QQ lines. The ii -th line should contain the answer to the ii -th query.

题意翻译
您将得到一个长度为 NN 的字符串 SS,它由 A,C,G 和 T 组成。回答以下 QQ 个问题:

问题 i (1\leq i\leq Q)i(1≤i≤Q): 你将获得整数 l_il 
i
​
  and r_ir 
i
​
  (1\leq l_i < r_i \leq N)(1≤l 
i
​
 <r 
i
​
 ≤N)。考虑 SS 的子字符串,从索引 l_il 
i
​
  开始到索引 r_ir 
i
​
 (包括两端)。 在此字符串中,AC 作为子字符串出现了多少次?
输入输出样例
输入 #1复制
8 3
ACACTACG
3 7
2 3
1 8
输出 #1复制
2
0
3
输入 #2复制
8 3
ACACTACG
3 7
2 3
1 8
输出 #2复制
2
0
3
说明/提示
注記
文字列 TT の部分文字列とは、 TT の先頭と末尾から 00 文字以上を取り去って得られる文字列です。

例えば、ATCODER の部分文字列には TCO, AT, CODER, ATCODER, `` (空文字列) が含まれ、AC は含まれません。

制約
2\ \leq\ N\ \leq\ 10^52 ≤ N ≤ 10 
5
 
1\ \leq\ Q\ \leq\ 10^51 ≤ Q ≤ 10 
5
 
SS は長さ NN の文字列である。
SS の各文字は A, C, G, T のいずれかである。
1\ \leq\ l_i\ <\ r_i\ \leq\ N1 ≤ l 
i
​
  < r 
i
​
  ≤ N
Notes
A substring of a string TT is a string obtained by removing zero or more characters from the beginning and the end of TT .

For example, the substrings of ATCODER include TCO, AT, CODER, ATCODER and `` (the empty string), but not AC.

Constraints
2\ \leq\ N\ \leq\ 10^52 ≤ N ≤ 10 
5
 
1\ \leq\ Q\ \leq\ 10^51 ≤ Q ≤ 10 
5
 
SS is a string of length NN .
Each character in SS is A, C, G or T.
1\ \leq\ l_i\ <\ r_i\ \leq\ N1 ≤ l 
i
​
  < r 
i
​
  ≤ N
Sample Explanation 1
- 問 11 : SS の先頭から 33 文字目から 77 文字目までの部分文字列は ACTAC です。この文字列に AC は部分文字列として 22 回現れます。 - 問 22 : SS の先頭から 22 文字目から 33 文字目までの部分文字列は CA です。この文字列に AC は部分文字列として 00 回現れます。 - 問 33 : SS の先頭から 11 文字目から 88 文字目までの部分文字列は ACACTACG です。この文字列に AC は部分文字列として 33 回現れます。

Sample Explanation 2
- Query 11 : the substring of SS starting at index 33 and ending at index 77 is ACTAC. In this string, AC occurs twice as a substring. - Query 22 : the substring of SS starting at index 22 and ending at index 33 is CA. In this string, AC occurs zero times as a substring. - Query 33 : the substring of SS starting at index 11 and ending at index 88 is ACACTACG. In this string, AC occurs three times as a substring.

代码:


#include <iostream>
#include <cstring>
using namespace std;
int main() {
    int n, m;
    string s;
    cin >> n >> m >> s;
    int a[m];
    int x[m], y[m];
    memset(a, 0, sizeof a);
    for (int i = 0; i < m; i++) {
        cin >> x[i] >> y[i];
    }
    for (int i = 0; i < m; i++) {
        for (int j = x[i]; j <= y[i]; j++) {
            while (s[j] == 'A' && s[j + 1] == 'C') {
                a[i]++;
                j++;
            }
        }
    }
    for (int i = 0; i < m; i++) {
        cout << a[i] << endl;
    }
    return 0;
}
  • 写回答

1条回答 默认 最新

  • CSDN专家-link 2022-01-23 15:52
    关注

    居然日文的?

     
     
    #include <iostream>
    #include <cstring>
    using namespace std;
    int main() {
        int n, m;
        string s;
        cin >> n >> m >> s;
        int count=0,p,q;
        for (int i = 0; i < m; i++) {
            cin>>p>>q;
            if(p>=q-1)
            {
                cout<<0<<endl;
                continue;
            }
            count=0;
            for (int j = p-1; j < q-1; j++) {
                if(s[j] == 'A' && s[j + 1] == 'C') {
                    count++;
                    j++;
                }
            }
            cout<<count<<endl;
        }
        return 0;
    }
    
    
    评论 编辑记录

报告相同问题?

问题事件

  • 创建了问题 1月23日

悬赏问题

  • ¥20 怎么用dlib库的算法识别小麦病虫害
  • ¥15 华为ensp模拟器中S5700交换机在配置过程中老是反复重启
  • ¥15 java写代码遇到问题,求帮助
  • ¥15 uniapp uview http 如何实现统一的请求异常信息提示?
  • ¥15 有了解d3和topogram.js库的吗?有偿请教
  • ¥100 任意维数的K均值聚类
  • ¥15 stamps做sbas-insar,时序沉降图怎么画
  • ¥15 买了个传感器,根据商家发的代码和步骤使用但是代码报错了不会改,有没有人可以看看
  • ¥15 关于#Java#的问题,如何解决?
  • ¥15 加热介质是液体,换热器壳侧导热系数和总的导热系数怎么算