doukui9491 2013-03-01 12:55
浏览 53
已采纳

php xpath基于多个属性和父属性检索属性值

I need to select nodes from xml, conditions see below. I am using simplexml, so the xpath has to be 1.0.

XML snippet:

<scales>
    <scale id="1" gender="*" age="*">
        <d scid="hi" raw="10" t="76" />
        <d scid="pn" raw="12" t="80" />
    </scale>
    <scale id="2" gender="m" age="*">
        <d scid="hi" raw="8" t="79" />
        <d scid="pn" raw="2" t="50" />
    </scale>
    <scale id="3" gender="*" age="19-39">
        <d scid="hi" raw="0" t="48" />
        <d scid="pn" raw="10" t="49" />
    </scale>
</scales>

Now, I want to select the t-Attribute of a <d> node that has...

 raw="10" AND scid="hi"

 $result=$xml->xpath('//d[@scid="hi"][@raw="10"]/@t');

And its parent-node <scale> has...

(gender="*" OR gender="m") AND (age="*" OR age="39-59")

$result=$xml->xpath('//scale[@gender="*" or @gender="m"][@age="*" or @age="39-59"]');

I'd like to get this with 1 xpath-statement from my simplexml-object $xml.

  • 写回答

2条回答 默认 最新

  • dsuvs66406 2013-03-03 04:24
    关注

    Just combine your two XPath query...

    Live demo

    $str=<<<XML
    <scales>
        <scale id="1" gender="*" age="*">
            <d scid="hi" raw="10" t="76" />
            <d scid="pn" raw="12" t="80" />
        </scale>
        <scale id="2" gender="m" age="*">
            <d scid="hi" raw="8" t="79" />
            <d scid="pn" raw="2" t="50" />
        </scale>
        <scale id="3" gender="*" age="19-39">
            <d scid="hi" raw="0" t="48" />
            <d scid="pn" raw="10" t="49" />
        </scale>
    </scales>
    XML;
    $xml=simplexml_load_string($str);
    foreach($xml->xpath('//scale[@gender="*" or @gender="m"][@age="*" or @age="39-59"]/d[@scid="hi"][@raw="10"]/@t') as $t)
    {
        echo $t;
    }
    

    Outputs 76.

    本回答被题主选为最佳回答 , 对您是否有帮助呢?
    评论
查看更多回答(1条)

报告相同问题?

悬赏问题

  • ¥30 雷达辐射源信号参考模型
  • ¥15 html+css+js如何实现这样子的效果?
  • ¥15 STM32单片机自主设计
  • ¥15 如何在node.js中或者java中给wav格式的音频编码成sil格式呢
  • ¥15 不小心不正规的开发公司导致不给我们y码,
  • ¥15 我的代码无法在vc++中运行呀,错误很多
  • ¥50 求一个win系统下运行的可自动抓取arm64架构deb安装包和其依赖包的软件。
  • ¥60 fail to initialize keyboard hotkeys through kernel.0000000000
  • ¥30 ppOCRLabel导出识别结果失败
  • ¥15 Centos7 / PETGEM