donglang1976 2015-04-25 14:27
浏览 54
已采纳

PHP和正则表达式将字符串的两个独立部分提取为ONE重组变量

I have a PHP string consisting of HTML code as follows:

$string =
'<ul>
<li>
<a href="/nalcrom">Nalcrom</a>
        (Sodium Cromoglicate)
</li>
<li>
<a href="/alimemazine">Alimemazine</a>
</li>
<li>
<a href="/xolair">Xolair</a>
        (Omalizumab)
</li>
</ul>';

using

preg_match_all($regex,$string,$matches, PREG_PATTERN_ORDER);

for ($i = 0; $i < count($matches[0]); ++$i)
{ echo $i . "    " . $matches[0][$i]. "<br>"; }

if I use

$regex = "^(?<=>).*?(?=(\Q</a>\E))^";

I get

1 Nalcrom

2 Alimemazine

3 Xolair

whereas if I use

$regex = "^\(.*?\)^";

I get

1 (Sodium Cromoglicate)

2 (Omalizumab)

Trying

$regex = "^(?<=>).*?(?=(\Q</a>\E))(\(.*?\))^";

and variations upon it I get nothing but blank, whereas what I need is:

1 Nalcrom (Sodium Cromoglicate)

2 Alimemazine

3 Xolair (Omalizumab)

Any ideas on how I can do this? thnx

  • 写回答

3条回答 默认 最新

  • duanqiao1926 2015-04-25 14:42
    关注

    Make the second regex group optional ?, i.e.:

       $string =
        '<ul>
        <li>
        <a href="/nalcrom">Nalcrom</a>
                (Sodium Cromoglicate)
        </li>
        <li>
        <a href="/alimemazine">Alimemazine</a>
        </li>
        <li>
        <a href="/xolair">Xolair</a>
                (Omalizumab)
        </li>
        </ul>';
    
        preg_match_all('%">(.*?)</a>\s+(\(.*?\))?%i', $string, $match, PREG_PATTERN_ORDER);
        for ($i = 0; $i < count($match[0]); $i++) {
            echo  $match[1][$i] . " ". $match[2][$i];
        }
    

    Output:

    Nalcrom (Sodium Cromoglicate)
    Alimemazine 
    Xolair (Omalizumab)
    

    DEMO

    本回答被题主选为最佳回答 , 对您是否有帮助呢?
    评论
查看更多回答(2条)

报告相同问题?

悬赏问题

  • ¥15 关于大棚监测的pcb板设计
  • ¥20 sim800c模块 at指令及平台
  • ¥15 stm32开发clion时遇到的编译问题
  • ¥15 lna设计 源简并电感型共源放大器
  • ¥15 如何用Labview在myRIO上做LCD显示?(语言-开发语言)
  • ¥15 Vue3地图和异步函数使用
  • ¥15 C++ yoloV5改写遇到的问题
  • ¥20 win11修改中文用户名路径
  • ¥15 win2012磁盘空间不足,c盘正常,d盘无法写入
  • ¥15 用土力学知识进行土坡稳定性分析与挡土墙设计